Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
ntokos

Ο θρυλικός Τάκης Βεντίκος, το τελευταίο «αντίο» και η «ερυθρόλευκη» αυτοκρατορία

 

Ο Τάκης Βεντίκος δεν μένει πια εδώ… . Ο άνθρωπος που συνέδεσε το όνομα του με την αναγέννηση του στίβου του Ολυμπιακού, «έφυγε» την Παρασκευή σε ηλικία 90 ετών. Η κηδεία του έγινε σήμερα στον Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου Πειραιά, εκεί όπου πλήθος κόσμου του είπε το τελευταίο «αντίο».

 

Ο Σπόρτσικας ως ελάχιστο φόρο τιμής σε αυτόν τον σπουδαίο παράγοντα και άνθρωπο, γυρίζει τον χρόνο πίσω και θυμάται χαρακτηριστικές στιγμές από τότε που ο Τάκης Βεντίκος περνούσε το… κατώφλι του Ολυμπιακού.

 

Γεννημένος στην Καλαμάτα, λάτρεψε τον κλασικό αθλητισμό, τον οποίο υπηρέτησε πιστά μέχρι το τέλος της ζωής του, προσφέροντας τις γνώσεις του σε παλιούς και νέους. Γαλούχησε πλήθος αθλητών και αθλητριών, όχι μόνο του συλλόγου του αλλά απ΄ όλη τη χώρα.

 

Η ίδρυση

 

Το τμήμα στίβου των Πειραιωτών ιδρύθηκε το 1929, με το τότε μέλος της διοίκησης, Δημήτρη Σκλιά, να αναλαμβάνει έφορος με προπονητή τον Κλεάνθη Παλαιολόγο. Στις τάξεις του είχε σπουδαίους αθλητές, όπως ο Πολιουδάκης (δρομέας των 400 μέτρων), ο Χρυσανθόπουλος (δρομέας των 100 και 200μ.), ο Ιωακείμ (των 300 μ.), οι ποδοσφαιριστές Βασίλης (στα 100 μ.) και Λεωνίδας Ανδριανόπουλος (στα 100 και 200 μ. και άλτης του τριπλούν).

 

Σημαντική στιγμή η κατάκτηση της 2ης θέσης από την ομάδα σκυταλοδρομίας (4Χ100) με τους (Β. και Λ. Ανδριανόπουλο, Χρυσανθόπουλο και Tερεζάκη) κατά τους μεγάλους αγώνες στίβου του Σταδίου το 1931.

 

Ο πρώτος χώρος στον οποίο έκαναν προπόνηση οι αθλητές του Ολυμπιακού ήταν το γυμναστήριο του Πειραϊκού Συνδέσμου, προπονήσεις γίνονταν στη συνέχεια σστο Στάδιο, το γυμναστήριο του Εθνικού Αθηνών, αλλά και σε χώρο στο Ποδηλατοδρόμιο.

 

Εκτός από το ανδρικό τμήμα , οι «ερυθρόλευκοι» διατηρούσαν και γυναικείο με κυριότερα στελέχη τις αδελφές Βέλλα, Ναδήρα, Ινές και Διαμαντίδου. Το 1933 όμως το τμήμα θα αναστείλει τη λειτουργία του… .

 

Δεκαετία του ‘50

 

Στις αρχές της δεκαετίας του '50, ο Ολυμπιακός είναι ήδη ένας καταξιωμένος σύλλογος σε ποδοσφαιρικό επίπεδο, επιτυχίες έχουν αρχίσει να έρχονται σε καλαθοσφαίριση και υδατοσφαίριση, όμως πάντα μέσα στο μυαλό των ιθυνόντων του συλλόγου υπάρχει και η επαναλειτουργία του στίβου.

 

Την ίδια εποχή ο σπρίντερ του Παγκρατίου, Τάκης Βεντίκος, μετακομίζει οικογενειακώς στον Πειραιά. Μέσω της διεθνούς καλαθοσφαιρίστριας, Λουκίας Σκριβάνου, που βοήθησε στο να γίνει η επαφή ανάμεσα στις δύο πλευρές, ο γενικός γραμματέας του Ολυμπιακού, Κώστας Καρύδης, πρότεινε στον Τάκη Βεντίκο να αναλάβει την επανίδρυση του τμήματος στίβου. Προκειμένου όμως να συναινέσει και το Παγκράτι για τη… μετακόμιση αυτή, ο παράγοντας του Ολυμπιακού Βαγγέλης Χέλμης πέτυχε την ανταλλαγή του Βεντίκου στέλνοντας έναν ποδοσφαιριστή του συλλόγου στο Παγκράτι.

 

ena

 

Στις (16 Νοεμβρίου 1953), ιδρύεται και επίσημα το τμήμα στίβου και οι πρώτοι αθλητές που εντάχθηκαν σε αυτό ήταν οι Ναπολέων Ντέμος, Κορομπόκης, Κώστας Τσαλαμανιός κ.ά. Οι προπονήσεις λάμβαναν χώρα στη Σχολή Ναυτικών Δοκίμων, με την ομάδα την επόμενη σεζόν να εντάσεται στη Γ’ κατηγορία του ΣΕΓΑΣ, κατακτώντας μάλιστα το πρωτάθλημα στους διασυλλογικούς αγώνες.

 

Το 1955 οι «ερυθρόλευκοι» θα κατακτήσουν το πρωτάθλημα Β' κατηγορίας αλλά θα ηττηθούν στη συνάντηση-μπαράζ με τον τελευταίο της Α' κατηγορίας Πειραϊκό. Την επόμενη σεζόν θα κατακτήσουν και πάλι τον τίτλο και αυτή τη φορά θα πανηγυρίσουν την άνοδο ενώ με συντονισμένες προσπάθειες του αντιπροέδρου Σταύρου Μαραγκουδάκη και του δήμαρχου Ντεντιδάκη κατασκευάζεται το Θεμιστόκλειο γυμναστήριο. Παράλληλα, ιδρύεται εκ νέου το γυναικείο τμήμα με τις (Σκριβάνου, Κατσίκη, Θωματζίκου, Αθηνέλη, Πάρδου, Παπαγεωργάκη) να στελεχώνουν την ομάδα.

 

Οι άνδρες ανεβαίνουν σταδιακά με τις 2ες θέσεις στο Πανελλήνιο πρωτάθλημα το 1961 και 1963, καθώς και με τους πρώτους τίτλους που ήρθαν από τον ανώμαλο δρόμο. Οι «ερυθρόλευκοι» κατέκτησαν την 1η θέση στη κλασική βαθμολογία τις χρονιές (1965-1966 και 1967). Η περίοδος της δικτατορίας θα φέρει το τμήμα σε παρακμή, ο Γιώργος Ανδριανόπουλος θα εκδιωχθεί, το ίδιο και ο Τάκης Βεντίκος, ο οποίος θα επιστρέψει μετά από έξι μήνες και θα βρει το τμήμα… μαραζωμένο.

 

Επανάκαμψη

 

Η έδρα στη συνέχεια θα μεταφερθεί στο Καραϊσκάκη, όπου ξεκινούν πλέον να λειτουργούν και τμήματα ακαδημιών. Ο μοναδικός τίτλος θα έρθει αρκετά χρόνια αργότερα (1984) και πάλι από το Πανελλήνιο πρωτάθλημα ανώμαλου δρόμου ανδρών. Πολλά χρόνια μετά, στα μέσα της δεκαετίας του '90, θα αρχίσει η επανάκαμψη με την οικονομική στήριξη του Γιώργου Γλου. Στα «ερυθρόλευκα» θα ντυθούν μεγάλα ονόματα όπως οι (Κεντέρης, Θάνου, Μανιάνι, Μπακογιάννη, Παπακώστας, Βασδέκης, Σκούρτη, Βόγγολη, Τερζιάν, Παπούλιας, Ξάνθου) ενώ στη συνέχεια θα έρθουν και οι (Ιακωβάκης, Δεβετζή, Χαλκιά, Μελέτογλου, Δημότσιος, Ρεντούμη, Γκούσης, Πολιάς, Πέρρα, Τσιολακούδη και Τσάτουμας).

 

ntikos

 

Το 2003 θα έρθει η 1η θέση στο Πανελλήνιο πρωτάθλημα ανώμαλου δρόμου στο Ναύπλιο, με το σκηνικό να επαναλαμβάνεται το 2005 στο Λιτόχωρο. Το 2006 η ομάδα θα κατακτήσει για πρώτη φορά το πανελλήνιο πρωτάθλημα ανοιχτού στίβου ενώ την ίδια χρονιά ο Ολυμπιακός θα αποκτήσει το δικό του σύγχρονο αθλητικό κέντρο που Βρίσκεται στην περιοχή του Αγίου Ιωάννη Ρέντη.

 

Επιτυχίες θα έρθουν και τα επόμενα χρόνια, τόσο σε ανοιχτό όσο και σε κλειστό στίβο, με το 2010 να είναι η καλύτερη αγωνιστικά σεζόν. Η ομάδα των ανδρών θα κατακτήσει όποιον τίτλο διεκδίκησε (Ανοιχτό και Κλειστό Στίβο, πρωτάθλημα ανωμάλου δρόμου), με το γυναικείο τμήμα να πατάει για πρώτη φορά στην κορυφή, παίρνοντας την 1η θέση στο πανελλήνιο πρωτάθλημα Ανοιχτού Στίβου.

 

Οι άνδρες το 2011 θα τα πάρουν και πάλι όλα ενώ θα έρθουν και άλλα 3 συνεχόμενα Πρωταθλήματα ανοιχτού στίβου (2012-2013-2014). Το 2015 οι «ερυθρόλευκοι» θα πανηγυρίσουν για 5η φορά την 1η θέση σε κλειστό στίβο, αλλά θα… σπάσει το σερί των 9 συνεχόμενων κατακτήσεων στον Ανοιχτό ( ο σύλλογος ήταν 2ος).

 

Η… ρεβάνς θα έρθει το 2016 με τον Ολυμπιακό να πατάει κορυφή τόσο στον ανοιχτό όσο και στον κλειστό στίβο.

 

ΚΩΣΤΑΣ ΠΕΛΕΚΑΝΟΣ

 

 

Προσθήκη νέου σχολίου

Plain text

  • Δεν επιτρέπονται ετικέτες HTML.
  • Αυτόματες αλλαγές γραμμών και παραγράφων.
  • Οι διευθύνσεις ιστοσελίδων και οι διευθύνσεις email μετετρέπονται σε συνδέσμους αυτόματα.