Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
karampinaaa

To πρώτο first person shooter με light gun όλων των εποχών! (video)

Αν ρωτήσεις κάποιον old school gamer για τα πρώτα shoot em up πρώτου προσώπου θα σου απαντήσει προφανώς για doom και wolfenstein. Κάποιοι ακόμα πιο ψαγμένοι φυσικά θα θυμούνται τα ακόμη παλιότερα safari hunt του Sega master system ή το duck hunt του Nes. Aμφότερα λειτουργούσαν με περιφερειακά light guns τα οποία στόχευαν στην οθόνη της τηλεόρασης.

 

Υπήρχε όμως ένα παιχνίδι πρόδρομος όλων των videogames βολών, το επονομαζόμενο tin can alley. To tin can alley ήταν ένα παιχνίδι βασισμένο σε βολές σε στόχους, όπως έχουμε δει σε πολλές ταινίες με θεματολογία την άγρια Δύση.

 

Κυκλοφόρησε στις ΗΠΑ το 1977 και είχε μεγάλη απήχηση στις μικρές και νεαρές ηλικίες. Εξάλλου είναι γνωστή η αγάπη του μέσου Αμερικανού για την οπλοκατοχή, ιδιαίτερα στις νότιες Πολιτείες. Το συγκεκριμένο προϊόν δεν ήταν videogame με τη στενή έννοια του όρου, μιας και δεν χρειαζόταν οθόνη τηλεόρασης. Μπορούσες να το παίξεις στο σπίτι σου, υποδυόμενος και εσύ τον κάου μπόι.

 

Το παιχνίδι ήταν βασισμένο πάνω σε μια επαναληπτική καραμπίνα - ρέπλικα ή οποία λειτουργούσε με φωτοκύτταρο. Όταν σημάδευες με  το φως πάνω στους στόχους, (κουτάκια με αναψυκτικά dr pepper), ενεργοποιούνταν ένας διακόπτης στο πίσω μέρος της βάσης στα οποία είναι τοποθετημένα, με αποτέλεσμα να ρίξει κάτω το αντίστοιχο κουτάκι που στόχευες. Δείτε το αντίστοιχο διαφημιστικό σποτάκι που είχε κάνει θραύση πριν 40 χρόνια :

 

Προσθήκη νέου σχολίου

Plain text

  • Δεν επιτρέπονται ετικέτες HTML.
  • Αυτόματες αλλαγές γραμμών και παραγράφων.
  • Οι διευθύνσεις ιστοσελίδων και οι διευθύνσεις email μετετρέπονται σε συνδέσμους αυτόματα.