Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
zaf

(31-10-1948): Η τελευταία εγγραφή στο ημερολόγιο του «Θ/Κ Γ. Αβέρωφ»

 

«Συνήθης εν όρμω υπηρεσία. Κινήσεις συμφώνως τω πίνακι. Έκτακτον ουδέν». Τα παραπάνω λόγια ήταν η τελευταία εγγραφή στο ημερολόγιο του «Θ/Κ Γ. Αβέρωφ» στις 31 Οκτωβρίου του 1948, πριν το πλοίο-θρύλος περάσει στην ιστορία… .

 

Σήμερα συμπληρώνονται ακριβώς 70 χρόνια από την τελευταία ημέρα όπου το «Θ/Κ Γ. Αβέρωφ» ήταν ενεργό και ο Σπόρτσικας ξεφυλλίζει την ιστορία του θωρηκτού που τον Μάρτιο του 1935 είχε καταπλεύσει και στο λιμάνι του Αγίου Νικολάου Λασιθίου.

 

Παρά την ονομασία του ως θωρηκτού, στην πραγματικότητα το «Γ. Αβέρωφ» ήταν θωρακισμένο καταδρομικό, κλάσης Πίζα. Το πλοίο ήταν ακριβές αντίγραφο του ιταλικού θωρακισμένου καταδρομικού «Pisa» που είχε ναυπηγηθεί το 1907 με βάση σχέδιο του Ιωσήφ Ορλάντο. Το «Αβέρωφ» ναυπηγήθηκε στο Λιβόρνο της Ιταλίας την περίοδο (1908–11) και εντάχθηκε στο Ελληνικό Βασιλικό Ναυτικό.

 

Η τότε κυβέρνηση του Κυριακούλη Μαυρομιχάλη δαπάνησε 23.650.000 δρχ. για την απόκτησή του. Τα 8.000.000 χρυσές δρχ. προέρχονταν από το 20% της συνολικής κληρονομιάς του Γεωργίου Αβέρωφ, που παραχώρησε με τη διαθήκη του στο Ταμείο Εθνικού Στόλου το 1899 (χρονολογία δημοσίευσης της διαθήκης), στην οποία όριζε ότι το ποσό αυτό διατίθεται για την ναυπήγηση πολεμικού πλοίου που θα φέρει το όνομά του και θα χρησιμοποιείται ως Εκπαιδευτικό πλοίο. Το υπόλοιπο ποσό (15.650.000 χρυσές δραχμές) καλύφθηκε από το Ταμείο Εθνικού Στόλου.

 

Δέκα χρόνια μετά τον Ελληνοτουρκικό Πόλεμο του 1897 το Ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό διέθετε μια ελάχιστη δύναμη απαρχαιωμένων τορπιλοβόλων και τριών γαλλικών θωρηκτών που είχαν κατασκευαστεί το 1889. Η επιτακτική ανάγκη για τη δημιουργία αξιόμαχου στόλου είχε ως αποτέλεσμα την ενίσχυση του στόλου – στα τέλη του 1908 – με 4 καινούρια αγγλικά και 4 γερμανικά αντιτορπιλικά. Σε αυτά επρόκειτο να προστεθεί το Θωρακισμένο-Καταδρομικό «Γ. Αβέρωφ», η Δόξα του Πολεμικού Ναυτικού.

 

Για την ανανέωση του Στόλου η τότε κυβέρνηση Μαυρομιχάλη είχε όπως προαναφέραμε απευθυνθεί στα Ναυπηγεία Ορλάντο στο Λιβόρνο της Ιταλίας, όπου εκείνη ακριβώς την εποχή κατασκευαζόταν ένα θωρακισμένο–καταδρομικό το οποίο είχε παραγγελθεί και επρόκειτο να χρησιμοποιηθεί από το Ιταλικό Ναυτικό. Όμως, η ακύρωση της παραγγελίας από τη μεριά των Ιταλών και η άμεση προκαταβολή του 1/3 της συνολικής αξίας του πλοίου επέτρεψαν την απόκτηση του θωρηκτού από την Ελλάδα.

Πρόκειται για το μοναδικό δείγμα του τύπου (θωρακισμένο καταδρομικό) που διατηρείται στον κόσμο ως και σήμερα.

 

Το «Θ/Κ Γ. Αβέρωφ» ειχε καταπλεύσει στο λιμάνι του Αγίου Νικολάου στις 12 Μαρτίου του 1935. Οι ναύτες παρατεταγμένοι στο κατάστρωμα από την μια άκρη ως την άλλη, απαντούν στον κόσμο με ζητωκραυγές «Ζήτω η Επανάστασις» ενώ ΟΙ δρόμοι γύρω από το λιμάνι είναι γεμάτοι κόσμο ενθουσιασμένο.

 

Από την ατμάκατο βγαίνουν ο Δεμέστιχας, ο Καλιαλέξης, και τελευταίος ο Σήφης Κούνδουρος. Γίνεται πανζουρλισμός. Ο κόσμος σκύβει και φιλάει το χέρι του. Σε λίγο, στη Νομαρχία, όλος ο κόσμος είχε την ευκαιρία να γνωρίσει από κοντά τους αρχηγούς του πλοίου.

 

Κυβερνήτης του «Θ/Κ Γ. Αβέρωφ» ήταν ο Θεόδωρος Κουντουριώτης ,γιος του δοξασμένου Ναυάρχου, με τον κόσμο να του σφίγγει το χέρι και με τη συγκίνηση να είναι διάχυτη σστην ατμόσφαιρα.

 

Αρκετοί είχαν την ευκαιρία να ανέβουν και πάνω στο πλοίο και να ξεναγηθούν από τους ναύτες. Μάλιστα όσοι το επισκέφτηκαν είδαν και σημάδια που είχαν αφήσει οι πόλεμοι του 12 και 13. Σημάδια (μικρές τρύπες από θραύσματα οβίδας» τα οποία δεν επισκευάστηκαν για να θυμίζουν σε όλους τις ένδοξες ημέρες εκείνες.

 

Στη μεγάλη αίθουσα του θωρηκτού δέσποζε μία φωτογραφία του Κουντουριώτη, δίπλα σε εκείνη του πατέρα του. Κοντά στις δύο αυτές φωτογραφίες υπήρχε και ένα κομμάτι οβίδας για να θυμίζει σε όλους την ναυμαχία των Δαρδανελίων.

 

Ο Θεόδωρος Κουντουριώτης μιλώντας στους Αγιονικολιώτες τους είπε «Είναι η πρώτη φορά που κυβερνώ το καράβι, ευρισκόμενο σε αληθινή δράση και είμαι όλος ενθουσιασμό». Τότε κάποιος από το πλήθος φώναξε «Το 1912 και 1913 ανέδειξε τον πρώτο Κουντουριώτη. Ευχόμεθα το 1935 να αναδείξει τον δεύτερο Κουντουριώτη.

 

Ο Θεόδωρος Κουντουριώτης ακούγοντας τα λόγια αυτά έσκυψε το κεφάλι και ευχαρίστησε με ένα χαμόγελο στα χείλη… .

 

ΚΩΣΤΑΣ ΠΕΛΕΚΑΝΟΣ

 

 

Προσθήκη νέου σχολίου

Plain text

  • Δεν επιτρέπονται ετικέτες HTML.
  • Αυτόματες αλλαγές γραμμών και παραγράφων.
  • Οι διευθύνσεις ιστοσελίδων και οι διευθύνσεις email μετετρέπονται σε συνδέσμους αυτόματα.