Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
vrsonygaming

Παίξαμε με το Playstation VR: Oι εντυπώσεις μας

Θυμάμαι τον εαυτό μου και τους φίλους μου στην παιδική μας ηλικία να προσπαθούμε να μαντέψουμε, παίζοντας σε 8-bit και 16-bit κονσόλες απλά platform με 2d γραφικά, πως θα είναι το gaming στο μέλλον, μετά από 20-30 χρόνια. Και οι περισσότεροι σκεφτόμασταν ότι θα μπαίνουμε οι ίδιοι μέσα στον κόσμο του παιχνιδιού και θα το ζούσαμε σαν να ήταν πραγματικός! Ε, λοιπόν αυτή η εποχή γλυκοχαράζει και η Sony δίνει την ευκαιρία πλέον σε πολυπληθές κοινό να δοκιμάσει μια πρώιμη γεύση από αυτή την εμπειρία.

 

Το playstation VR είναι εδώ , σε περιορισμένη κυκλοφορία ακόμα στην Ελληνική αγορά, ελάχιστα τεμάχια, έχουν έρθει. Δοκιμάσαμε ένα από αυτά και μπορούμε να σας περιγράψουμε ότι η εμπειρία είναι συγκλονιστική, πρέπει να τη ζήσετε οπωσδήποτε για να το καταλάβετε και μόνοι σας... Βέβαια υπάρχουν  και σημαντικά μειονεκτήματα.

 

vr56

 

Να ξεκινήσουμε από τα πολύ θετικά πρώτα. Το κράνος ως κατασκευή αγγίζει το τέλειο, είναι πλαστικό, ελαφρύ , δεν σας κουράζει να το φοράτε και προσαρμόζεται ανάλογα με το μέγεθος του κεφαλιού.  Η συνδεσμολογία του με το εξωτερικό κουτί και τη κονσόλα του Playstation γίνεται με πολλά καλώδια, αν και δίνονται αναλυτικές οδηγίες , επομένως δεν θα  αντιμετωπίσετε κανένα πρόβλημα να το συνδέσετε. Χρειάζεται απαραιτήτως η Ps Camera, ενώ σε κάποια παιχνίδια (όχι σε όλα) πρέπει να διαθέτετε το PS move χειριστήριο. 

 

heretheylievr

 

Δοκιμάσαμε 3 demos, όλα όρθιοι, φορώντας το κράνος μας. Πρώτα βάλαμε το here they lie, ένα ασπρόμαυρο παιχνίδι τρόμου, όπου θα σας κάνει να ουρλιάξετε , όταν σας επιτεθούν κάποια περίεργα πλάσματα βγαλμένα από τις πιο σκοτεινές φαντασιώσεις ενός θολού μυαλού.Περίεργη ήταν η αίσθηση να είσαι ακίνητος στη πραγματικότητα, ενώ στο παιχνίδι να περπατάς σε ένα σκοτεινό τούνελ, μας θύμισε κάτι απο τους κυλιόμενους αυτόματους διαδρόμους στα αεροδρόμια. Ύστερα βάλαμε το driveclub VR και καθίσαμε στη θέση του οδηγού, ενώ στη πραγματικότητα είμασταν όρθιοι, το οποίο επίσης μας αποκόμισε περίεργη αίσθηση, ενώ μας προκάλεσε και αρκετή ναυτία. Στο τέλος μπήκαμε σε ένα υποβρύχιο ανελκυστήρα και κατεβήκαμε στον βυθό του Ocean Descent. Η κάθοδος αυτή ήταν και η πιο ευχάριστη και ξεκούραστη εμπειρία από τις τρεις.

 

oceanvr

 

Σε όλα τα demos η εμπειρία ήταν πρωτόγνωρη αν μη τι άλλο, αν και δεν μπορούμε να παραβλέψουμε το ότι μας έπιασε  ζαλάδα στη μισή ώρα που φορέσαμε το κράνος, ειδικά στα δύο πρώτα demos. Η κάθοδος στο βυθό ήταν απολαυστική μιας και ήταν απλά interactive , δίχως δραστηριότητα gameplay.

 

oceanvr2

 

Πέρα από την αυξημένη "ναυτία" και τις ζαλάδες που είχαμε, μας χάλασε και το ότι τα γραφικά είναι χαμηλής ανάλυσης , αν και δεν στερούνται λεπτομέρειας. Θα περιγράφαμε το PS VR τεχνολογικά σαν κάτι μεταξύ Playstation 3 και Playstation 4 ως προς τον τομέα των γραφικών.

 

Εάν συνυπολογίσουμε και τα 400 ευρώ που απαιτούνται ως κόστος για την αγορά του VR, που αγγίζουν τα 500 εάν δεν έχεις προμηθευτεί τη κάμερα και τα move χειριστήρια, μας βάζει σε σκέψεις εάν πρέπει να το αγοράσουμε τώρα ή αν πρέπει να περιμένουμε μέχρι το προσεχές μέλλον, έτσι ώστε να πέσει η τιμή του ή ακόμα και να κυκλοφορήσει νέα βελτιωμένη έκδοση που να υποστηρίζει υψηλότερες αναλύσεις και να μην προκαλεί ζαλάδες.

 

vrgamer

 

Το μόνο σίγουρο πάντως είναι ότι  το Playstation VR ήρθε για να μείνει, η Sony έβαλε τα εικονικά γυαλιά σε όλους και κυκλοφόρησε ένα προϊόν , το οποίο ήδη προκαλεί αίσθηση. Δεν είναι μια "gimmick" τεχνολογία, καθρεφτάκια για τους ιθαγενείς, και ούτε προβλέπουμε να φύγει από τη μόδα όπως τα 3d γυαλιά. Είναι ιδανικό για gaming μικρής χρονικής διάρκειας, εφόσον έχετε και κάποιον φίλο δίπλα σας που θα κοιτάει την οθόνη, θα σας καθοδηγεί και θα μοιράζεται την όλη "φάση"  μαζί σας. Προς το παρόν πρέπει να συνυπολογίσετε τα προαναφερόμενα του μειονεκτήματα και όταν γίνει διαθέσιμο σε πιο ευρεία κυκλοφορία, να αποφασίσετε, εάν θέλετε να το αγοράσετε. 

 

βαθμολογία : 8/10 πούπουλα

 

8πουπουλακια

 

 

Προσθήκη νέου σχολίου

Plain text

  • Δεν επιτρέπονται ετικέτες HTML.
  • Αυτόματες αλλαγές γραμμών και παραγράφων.
  • Οι διευθύνσεις ιστοσελίδων και οι διευθύνσεις email μετετρέπονται σε συνδέσμους αυτόματα.