Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
fifa

Επεκτείνεται και σε άλλες χώρες το σκάνδαλο διαφθοράς της FIFA

Νέα διάσταση στο σκάνδαλο ανάθεσης του Μουντιάλ 2022 στο Κατάρ.

 

Η Αυστραλία, αν και δαπάνησε 46 εκατομμύρια δολάρια, πήρε μόνο μια ψήφο για την ανάθεση του Μουντιάλ 2022.

 

Ο ανεξάρτητος ερευνητής και δημοσιογράφος, Μάικλ Γκαρσία, έφερε στο φως στοιχεία που καταδεικνύουν τη διαφθορά στις τάξεις της FIFA.

 

Ο Γκαρσία επικρίνει ιδιαίτερα τον τρόπο διεκδίκησης της υποψηφιότητας της Αυστραλίας και την πρόσληψη δυο συμβούλων που θεωρούνται «ύποπτοι» και οι οποίοι είχαν σχέση με τον πρώην Γερμανό διεθνή ποδοσφαιριστή, Φρανς Μπακανμπάουερ.

 

Στην έκθεσή του κάνει λόγο για «παράνομες πληρωμές» από Αυστραλούς για να επηρεαστεί η ψηφοφορία υπέρ τους.

 

Ανάμεσα στα άλλα, αναφέρει ότι 2 εκατ. δολάρια εμφανίστηκαν από ανώνυμη πηγή στο λογαριασμό καταθέσεων της δεκάχρονης κόρης μέλους της FIFA που είχε δικαίωμα ψήφου. Παράλληλα, αναφέρεται ότι τρία μέλη της Εκτελεστικής Επιτροπής της FIFA, που, επίσης, ψήφιζαν στη διαδικασία, πήγαν σε πάρτι στο Ρίο ντε Τζανέιρο με ιδιωτικό τζετ που ανήκε στην Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία του Κατάρ ακριβώς πριν από την ψηφοφορία.

 

Συν τοις άλλοις, η «Aspire Academy», μια από τις κορυφαίες αθλητικές ακαδημίες του κόσμου, με έδρα το Κατάρ, εμπλέκεται στη χειραγώγηση ψήφων μελών της FIFA.

 

Ο Μάικλ Γκαρσία είχε παραιτηθεί από το ερευνητικό σώμα της FIFA το Δεκέμβριο του 2014, διαμαρτυρόμενος για ελλιπή και λανθασμένη περίληψη των στοιχείων της έρευνάς του από την παγκόσμια ομοσπονδία. Ουσιαστικά, άφηνε αιχμές για απόπειρα συγκάλυψης από στελέχη της FIFA, προκειμένου τα ευρήματά του να μην οδηγήσουν κάποιους ενώπιον της δικαιοσύνης.

 

Ο Γκαρσία που φέρνει στην επιφάνεια την έκθεση, αναφέρει ότι «… εξαιτίας αυτής της έκθεσης έχουν οδηγηθεί σε συλλήψεις ή σε καθαιρέσεις πολλά στελέχη της FIFA».

 

Τονίζει ότι ήταν έντονες οι αντιθέσεις για τη διεξαγωγή του Μουντιάλ στο Κατάρ, καθώς οι εξαιρετικά υψηλές θερμοκρασίες και τα επίπεδα υγρασίας που επικρατούν τους καλοκαιρινούς μήνες στην περιοχή, καθιστούσαν από επικίνδυνη έως αδύνατη την τέλεση αγώνων, ρισκάροντας ανοιχτά την υγεία των ποδοσφαιριστών.

 

Οι αξιωματούχοι ου Κατάρ υποστήριζαν ότι δεν θα υπάρχει κανένα πρόβλημα, ισχυριζόμενοι ότι θα προχωρήσουν σε δημιουργία φουτουριστικών εγκαταστάσεων και γηπέδων, που με τον ανάλογο κλιματισμό θα επέτρεπαν σε φιλάθλους και ποδοσφαιριστές να απολαύσουν το Μουντιάλ δίχως κανένα πρόβλημα. Στην πορεία διαπιστώθηκε ότι δεν μπορούσαν να προχωρήσουν σε έργα με τέτοιο εύρος και οι φωνές εντάθηκαν.

 

Ο τότε πρόεδρος της UEFA, Μισέλ Πλατινί, αφουγκράστηκε τις ανησυχίες παικτών και προπονητών και, εν μέρει, των μεγάλων ευρωπαϊκών συλλόγων και αρκετών εγχώριων Ομοσπονδιών, που ήθελαν το Μουντιάλ να διεξαχθεί τον Μάιο τουλάχιστον και όχι το δίμηνο Ιουνίου-Ιουλίου.

 

Ο Πλατινί, λοιπόν, πρότεινε αρχικά, και πέτυχε εν συνεχεία, η τελική φάση της διοργάνωσης στο Κατάρ να διεξαχθεί χειμώνα! Δεν βρήκε πολλούς συμμάχους, ωστόσο πέρασε την πρότασή του (για τις 18 Δεκεμβρίου είχε οριστεί ο τελικός), επιμένοντας ότι η ανάθεση του Μουντιάλ ήταν σωστή, αλλά στάθηκε απέναντι στην διάθεση του Σεπ Μπλάτερ να διεκδικήσει ξανά την προεδρία της FIFA.

 

Ο Μπλάτερ παραδέχθηκε ότι ήταν λάθος, τελικά, η ανάθεση του Μουντιάλ στο Κατάρ, τονίζοντας: «Ναι, ξεκάθαρα ήταν λάθος. Ξέρετε, όλοι οι άνθρωποι κάνουν λάθη», αναφερόμενος αποκλειστικά στις υψηλές θερμοκρασίες και όχι στις καταγγελίες για άθλιες συνθήκες εργασίας και νεκρούς στα κατασκευαστικά έργα.

 

Φωνές υπήρξαν για σκάνδαλο και όσον αφορά τον τρόπο ανάθεσης του Μουντιάλ 2022, με καταγγελίες για χρηματισμό μελών της FIFA ώστε να επιλέξουν το Κατάρ.

 

«Υπήρξαν τεράστιες δωροδοκίες. Αυτοί που κρύβονται πίσω από αυτές πρέπει να δώσουν λόγο, ειδικά για την ανάληψη του Μουντιάλ από το Κατάρ. Πρέπει να γίνει γνωστό πού πήγαν τα λεφτά, ποιος τα έλαβε και γιατί. Είναι ένα τεράστιο σκάνδαλο.

 

Οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν ότι οι ελβετικές αρχές ερευνούν υποθέσεις περί δωροδοκιών ύψους 100 εκατ. δολαρίων, ενώ έχουν σχηματιστεί δικογραφίες για την ανάληψη του Μουντιάλ τόσο του 2018 από τη Ρωσία όσο και του 2022 από το Κατάρ.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 

Σοκάρουν τα στοιχεία για τις δωροδοκίες στη FIFA

 

Προβλήματα για το Παγκόσμιο Κύπελλο του Κατάρ

 

Διορία στο Κατάρ να αλλάξει την εργατική νομοθεσία λόγω Μουντιάλ

 

 

Προσθήκη νέου σχολίου

Plain text

  • Δεν επιτρέπονται ετικέτες HTML.
  • Αυτόματες αλλαγές γραμμών και παραγράφων.
  • Οι διευθύνσεις ιστοσελίδων και οι διευθύνσεις email μετετρέπονται σε συνδέσμους αυτόματα.