Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
fiba

Ριζικές αλλαγές από FIBA στο μπάσκετ

Ριζικές αλλαγές που αφορούν τις ποινές των βημάτων και των αντιαθλητικών φάουλ, οι οποίες τροποποιούν σημαντικά την εικόνα του μπάσκετ αποφάσισε η FIBA.

 

Η Παγκόσμια Ομοσπονδία Μπάσκετ ενημέρωσε τους διαιτητές για τους νέους κανονισμούς που θα τεθούν σε ισχύ από την 1η Οκτωβρίου. Οι νέοι αυτοί κανονισμοί δεν θα εφαρμοστούν στο προσεχές Eurobasket ενώ μένει να δούμε ποια θα είναι η στάση που θα ακολουθήσει η Ευρωλίγκα.

 

Σε ότι έχει να κάνει με το θέμα των βημάτων, πλέον οι παίκτες θα έχουν την δυνατότητα ενός μικρού βήματος στην αρχή της ενέργειας τους κάτι που εφαρμόζεται εδώ και πολλά χρόνια στο κορυφαίο πρωτάθλημα του πλανήτη.

 

Πιο αναλυτικά λοιπόν:

 

-Ενώ ο παίκτης κινείται, αν πιάσει την μπάλα έχοντας το ένα πόδι στο παρκέ και ολοκληρώσει την κίνηση πατώντας στο έδαφος και το άλλο πόδι, τότε αυτό δεν θεωρείται πλέον ως πρώτο βήμα. Το πόδι που πατά δεύτερο θεωρείται το «πίβοτ» και από εκεί ξεκινά η αρίθμηση των βημάτων.

 

Στον τομέα των αντιαθλητικών φάουλ η αντιμετώπιση των διαιτητών θα είναι ακόμα πιο αυστηρή από αυτή που είχαμε συνηθίσει. Η συγκεκριμένη απόφαση μοιάζει αρκετά με αυτή που εφαρμόστηκε στην αρχή της περσινής Ευρωλίγκας και προέβλεπε τα φάουλ που ανακόπτουν έναν αιφνιδιασμό και δεν αποσκοπούν στο κλέψιμο της μπάλας να τιμωρούνται ως αντιαθλητικά.

 

Συγκεκριμένα όπως ενημέρωσε η FIBA:

 

Πότε υπάρχει αντιαθλητικό φάουλ;

Σε συνεχόμενη, σκληρή επαφή σε προσπάθειά του να ανακόψει την μπάλα ή τον αντίπαλο

Σε επαφή από τον αμυντικό χωρίς φανερή πρόθεση να ανακόψει την μπάλα, στο πνεύμα και την λογική των κανόνων που προκύπτουν από την αχρείαστη επαφή ώστε να σταματήσει ο αιφνιδιασμός ή την επιθετική ανάπτυξη της ομάδας. Αυτό ισχύει μέχρι ο επιθετικός να ξεκινήσει το σουτ.

 

Μάλιστα σε συνέχεια της εφαρμογής της συγκεκριμένης απόφασης η FIBA αποφάσισε να αλλάξει τον κανονισμό που θέλει τους αθλητές να αποβάλλονται όταν τιμωρηθούν με δύο αντιαθλητικά φάουλ ή δύο τεχνικές ποινές. Πλέον την… άγουσα για τα αποδυτήρια θα βλέπουν όσοι παίκτες υποπίπτουν σε μία τεχνική ποινή και ένα αντιαθλητικό φάουλ.

 

 

Προσθήκη νέου σχολίου

Plain text

  • Δεν επιτρέπονται ετικέτες HTML.
  • Αυτόματες αλλαγές γραμμών και παραγράφων.
  • Οι διευθύνσεις ιστοσελίδων και οι διευθύνσεις email μετετρέπονται σε συνδέσμους αυτόματα.