Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
osfp

Τα γενέθλια του Ολυμπιακού και η ένδοξη «ερυθρόλευκη» ιστορία

 

Στις 10 Μαρτίου του 1925, ιδρύθηκε στον Πειραιά ο Ολυμπιακός για να αποτελέσει το αντίπαλο δέος του πολύ ισχυρού, εκείνη την εποχή, Εθνικού, αλλά και των αθηναϊκών ομάδων Παναθηναϊκού και ΑΕΚ.

 

Σήμερα συμπληρώνονται ακριβώς 93 χρόνια από τη… γέννηση των «ερυθρόλευκων» και ο Σπόρτσικας ξεφυλλίζει την ιστορία των Πειραιωτών.

 

Ο Ολυμπιακός προήλθε από την συγχώνευση του Πειραϊκού Συνδέσμου με την Πειραϊκή Ένωση, σωματεία που είχαν ιδρυθεί στα τέλη του 19ου αιώνα και στις αρχές του 20ου .

Το όνομα του νέου συλλόγου το έδωσε ο Α’ αντιπρόεδρός του, Νότης Καμπέρος, δίνοντας τέλος στις διαφωνίες που είχαν δημιουργηθεί. Ο πρόεδρος Μιχάλης Μανούσκος πρόσθεσε το (Σύνδεσμος-Φιλάθλων-Πειραιώς) και ο τίτλος ψηφίστηκε ομόφωνα. Το όνομα του νέου συλλόγου επιλέχθηκε ώστε να υποδηλώνει το πάθος, την αθλητική ισχύ, την ευγενή άμιλλα, τη δίκαιη νίκη, έννοιες που περικλείονται στο ολυμπιακό ιδεώδες. Υπό το σκεπτικό αυτό επιλέχθηκε ως έμβλημα της ομάδας ο «δαφνοστεφανωμένος έφηβος», εμπνευσμένος από τους Αρχαίους Ολυμπιακούς Αγώνες και σε πλήρη σύμπλευση με το πνεύμα και τη φύση του ονόματος του συλλόγου. Τα χρώματα του Ολυμπιακού επιλέχθηκαν από τον Γιάννη Ανδριανόπουλο, ο οποίος σχεδίασε και την πρώτη φανέλα και ήταν το κόκκινο, το χρώμα της γενναιότητας και του πάθους, και το άσπρο, αυτό της αγνότητας, της ηθικής και του δίκαιου ανταγωνισμού.

 

Τα ιδρυτικά μέλη του Ολυμπιακού ήταν 33: Oι Ανδριανόπουλοι, Γιάννης, Γιώργος, Ντίνος και Βασίλης, ο Μιχάλης Μανούσκος, ο Νότης Καμπέρος, ο Κώστας Κλειδουχάκης και οι Δημήτρης Ανδρόνικος, Νίκος Ανδρόνικος, Δημήτρης Αυδής, Νίκος Βλάσσης, Στέφανος Εμμανουήλ, Νίκος Ζαχαρίας, Θανάσης Καλλίτσης, Νίκος Καλούδης, Ντίνος Καλούδης, Όθων Κόκκινος, Τριαντάφυλλος Κρέμος, Παναγιώτης Κωστάλας, Παναγιώτης Λαγουμιτζής, Ανδρέας Λουκάκης, Σπύρος Λουκάκης, Γιάννης Λουλουδάκης, Βαγγέλης Μαγκόπουλος, Σταύρος Μαραγκουδάκης, Γρηγόρης Ντούφας, Θόδωρος Ορλώφ, Φώτης Πρωτοψάλτης, Γιάννης Συμιγδαλάς, Νίκος Συμιγδαλάς, Χρήστος Τζουμερικιώτης, Βρασίδας Τρουποσκιάδης και Σπύρος Ψαλλιδάς. Αρχικά ο Ολυμπιακός αποτελείτο από αυστηρά 100 μέλη, τους λεγόμενους «100 αθανάτους» από τους οποίους συντάχθηκε και το πρώτο καταστατικό του συλλόγου.

 

Οι αθάνατοι ήταν ισόβια μέλη και για να μπορούσε να εισέλθει κάποιο νέο μέλος στον σύλλογο θα έπρεπε να αποβιώσει ένα παλιό.

Επιφανείς παράγοντες του Πειραιά στήριξαν έμπρακτα την ίδρυση του Ολυμπιακού, έχοντας ως σκοπό να δημιουργήσουν ένα αθλητικό σωματείο που να αμφισβητήσει την κυριαρχία του Πειραϊκού Συνδέσμου. Πρώτη έδρα του Ολυμπιακού ήταν το ποδηλατοδρόμιο με καρβουνόσκονη, ενώ δεν είχε επαρκείς εγκαταστάσεις για να φιλοξενήσει τους πολυάριθμους φιλάθλους που το κατέκλυζαν εξ αρχής… .

 

Φόβητρο για κάθε αντίπαλο

 

Από την πρώτη κιόλας στιγμή της… γέννησής του ο Ολυμπιακός άρχισε να δείχνει τα «δόντια» του και να γίνεται το «φόβητρο» των αντιπάλων του. Επί τρία συναπτά έτη μάλιστα (4 Μαρτίου 1926 – 3 Μαρτίου 1929), παρέμεινε αήττητος σε πρωτάθλημα και φιλικά παιχνίδια.

 

Πρώτος επίσημος αγώνας που έδωσε στην ιστορία του ήταν με την ομάδα του γαλλικού πολεμικού πλοίου «Ζαν ντ' ΑρΚ», στις 30 Απριλίου 1925 στο ποδηλατοδρόμιο, την οποία και νίκησε με σκορ 6–0. Την ίδια χρονιά συμμετείχε στο νεοσύστατο Πρωτάθλημα Πειραιά, όπου έμελλε χρονικά να είναι και ο πρώτος τίτλος που κατέκτησε. Σημαδιακή είναι η χρονιά 1927-28, όπου Ολυμπιακός, Παναθηναϊκός και ΑΕΚ, αποβλήθηκαν από τη νεοσύστατη ΕΠΟ, δεν συμμετείχαν στο πρώτο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα και ίδρυσαν το λεγόμενο «ΠΟΚ». ΤΟ «ΠΟΚ» διοργάνωσε το Κύπελλο Πάσχα, το οποίο και κατέκτησε ο Ολυμπιακός, επικρατώντας του Παναθηναϊκού με 3–1, της ΑΕΚ με 4–1, της Βίνους Σπάρτα με 5–1 και της Μπεογκράντσκι με 3–0.Το πρώτο του Πανελλήνιο πρωτάθλημα το κατέκτησε την περίοδο 1930 - 31, κερδίζοντας μάλιστα τον Παναθηναϊκό μέσα και έξω.

 

ena

Οι θρυλικοί αδερφοί Ανδριανόπουλοι

 

Με την έναρξη της νέας δεκαετίας, τα τοπικά πρωταθλήματα υποβαθμίζονταν και αυξανόταν η απήχηση, σε συλλόγους και φιλάθλους, του Πανελληνίου Πρωταθλήματος. Επίσης, το πρωτάθλημα Πειραιά διεκόπη τις περιόδους 1934–35 και 1940–41 λόγω του πολέμου. Τη σεζόν 1931 – 32 οι «ερυθρόλευκοι» πέτυχαν και τον θρίαμβο που έχει μείνει στην ιστορία, τη νίκη με σκορ 6-1 μέσα στη λεωφόρο κόντρα στον Παναθηναϊκό. Το 1933 ο Ολυμπιακός στέφεται ξανά πρωταθλητής και το 1936 θα πάρει το πρωτάθλημα κερδίζοντας πάλι με 6 – 1 τον Παναθηναϊκό αυτή τη φορά εντός έδρας ενώ την επόμενη σεζόν στέφθηκε και πάλι πρωταθλητής, φτάνοντας τις πέντε κατακτήσεις με το πρωτάθλημα που είχε… σηκώσει και το1934 ενώ το 1938 Η ομάδα του Ολυμπιακού θα προσθέσει άλλη μια «κούπα» στο παλμαρέ της.

 

Ποδόσφαιρο είχαμε ξανά το 1945, αφού με το ξέσπασμα του Ελληνοϊταλικού πολέμου πολλοί παίκτες του Ολυμπιακού φεύγουν για την πρώτη γραμμή του μετώπου. Ο Χριστόφορος Ράγκος δέχθηκε ιταλική σφαίρα στο αριστερό του πόδι τον Ιανουάριο του 1941 και μπήκε έτσι τέλος στην ποδοσφαιρική του καριέρα. Ο Νίκος Γρηγοράτος τραυματίστηκε στο πόδι στην Κλεισούρα, ενώ ο Λεωνίδας Ανδριανόπουλος κινδύνεψε να πεθάνει από κρυοπαγήματα στα βουνά της Αλβανίας.

 

Κατά την περίοδο της Κατοχής που ακολούθησε, πολλοί αθλητές του Ολυμπιακού είχαν πλούσια αντιστασιακή δράση κατά των Γερμανών κατακτητών και πολλοί από αυτούς έχασαν τη ζωή τους. Η δράση τους συνεχίστηκε και κατά την περίοδο των Δεκεμβριανών. Το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα ήταν ο αγωνιστής της Εθνικής Αντίστασης Νίκος Γόδας που είχε πολεμήσει τους Γερμανούς στη μάχη της Ηλεκτρικής, στο Κερατσίνι, στην Κοκκινιά και στο Πέραμα. Τον Δεκέμβριο του 1943 στον τελικό του Κυπέλλου Χριστουγέννων που βρήκε τον Ολυμπιακό θριαμβευτή με 5–2 απέναντι στον Παναθηναϊκό, ο Νίκος Γόδας ήταν από τους κορυφαίους του γηπέδου. Συνελήφθη και στις 19 Νοεμβρίου του 1948 εκτελέστηκε στο Λαζαρέτο της Κέρκυρας, φορώντας την «ερυθρόλευκη» φανέλα και το λευκό σορτσάκι, όπως ήταν η τελευταία του επιθυμία. Τα τελευταία λόγια του ήταν: «Να μου ρίξετε και να με δολοφονήσετε με τη φανέλα του Ολυμπιακού, και να μη μου δέσετε τα μάτια, για να βλέπω τα χρώματα της ομάδας μου». Νωρίτερα το 1944, ο Μιχάλης Αναματερός που είχε προσχωρήσει στις τάξεις της Εθνικής Αντίστασης στη διάρκεια της Κατοχής, σκοτώθηκε στη μάχη των Εξαρχείων.

 

Μετά τον πόλεμο, ο Ολυμπιακός κατέκτησε το Πανελλήνιο πρωτάθλημα το 1947, συνδυάζοντάς το μάλιστα και με την κατάκτηση του Κυπέλλου με την… πεντάρα κόντρα στον Ηρακλή στον τελικό ενώ και την αμέσως επόμενη σεζόν η ομάδα σήκωσε την «κούπα». Τη δεκαετία του 50 η ομάδα θα κατακτήσει άλλα επτά πρωταθλήματα εκ των οποίων τα 6 συνεχόμενα (1951 και 54-55-56-57-58 και 59) και 8 Κύπελλα Ελλάδας (1951-52- 53- 54- 57- 58-59) και 60) και 5 νταμπλ (1951, 54, 57, 58, 59) και παίρνει το προσωνύμιο «Θρύλος».

 

ena

 

Η κατάκτηση του Βαλκανικού Κυπέλλου

 

Το 1963 ο Ολυμπιακός θα κατακτήσει το Βαλκανικό Κύπελλο κερδίζοντας στη Κωνσταντινούπολη τη Λέφσκι Σόφιας με 1 – 0, ενώ την επόμενη χρονιά το ποδηλατοδρόμιο θα ανακατασκευαστεί σε ποδοσφαιρικό γήπεδο και θα πάρει την ονομασία «Γεώργιος ΚαραΪσκάκης». Ο Ολυμπιακός θα πάρει άλλα δύο πρωταθλήματα το 1966 και το 67 αλλά και τέσσερα κύπελλα (1961-63- 65- 68). Το 1967 η Χούντα των Συνταγματαρχών εξαναγκάζει σε παραίτηση τον επί δεκατρία συναπτά έτη πρόεδρο του συλλόγου Γιώργο Ανδριανόπουλο, καταργεί τα μέλη του Δ.Σ. του Ολυμπιακού και την επόμενη χρονιά, το 1968, διώχνει τον προπονητή Μπούκοβι από την Ελλάδα. Τη δεκαετία του 70 οι Πειραιώτες θα στεφθούν πρωταθλητές τις χρονιές 73-74-75 ενώ θα πάρουν και τρεις φορές το κύπελλο τις χρονιές (71 – 73 και 75).

 

Η δεκαετία του 70 «χαρακτηρίστηκε» από την έλευση του εφοπλιστή Νίκου Γουλανδρή στον προεδρικό «θώκο» το 1972 και επί θητείας του οι «ερυθρόλευκοι»… τρέλαναν κόσμο.

Η ομάδα του Ολυμπιακού επί Γουλανδρή το 74 έσπασε όλα τα ρεκόρ σηκώνοντας την «κούπα», έχοντας πετύχει συνολικά 102 γκολ και έχοντας παθητικό μόλις 13 τέρματα ενώ οι «ερυθρόλευκοι» παρέμειναν συνολικά για 58 ματς αήττητοι. Και πώς να… μην «μαγεύει» τότε ο Ολυμπιακός, αφού στο ρόστερ του είχε παίκτες παγκόσμιας κλάσης. Οι Ουρουγουανοί διεθνείς Βιέρα και Λοσάντα, ο Υβ Τριαντάφυλλος, οι Δεληκάρης, Αλτσιμπαρ, Αργυρούδης, Γαλάκος, Κρητικόπουλος, Σταυρόπουλος, Γκλέζος είναι μόνο κάποιοι από τους ποδοσφαιριστές που μεγαλούργησαν με την «ερυθρόλευκη» φανέλα.

 

Από το 1979, με νομοσχέδιο που περνάει από τη Βουλή, οι ομάδες γίνονται πλέον επαγγελματικές και έχουμε τη σύσταση των Π.Α.Ε. που θα αλλάξει ριζικά την ιστορία του ποδοσφαίρου στην Ελλάδα. Μετά το 1979 όπου το ποδόσφαιρο γίνεται πλέον επαγγελματικό, έχουμε και την είσοδο επιχειρηματιών στον χώρο αυτό. Τον Ολυμπιακό ανέλαβε όμιλος επιχειρηματιών με πρόεδρο τον Σταύρο Νταϊφά και οι «ερυθρόλευκοι» επανήλθαν γρήγορα στην κορυφή κατακτώντας το πρωτάθλημα τις σεζόν, (1980- 1981-1982-1983 και το 1987). Μάλιστα τα Πρωταθλήματα του 1980 και του 1982 τα κατέκτησε και τα δύο μετά από αγώνες μπαράζ (επί της ουσίας ήταν ματς-τελικοί του πρωταθλήματος) που διεξήχθησαν στο Βόλο, νικώντας το 1980 τον Άρη με 2–0 και το 1982 τον Παναθηναικό με 2-1.

 

Το 1981 «σημαδεύτηκε» από την τραγωδία με τα 21 θύματα της «Θύρας 7» στις 8 Φεβρουαρίου. Κανείς μέσα στην οικογένεια του Ολυμπιακού δεν ξεχνά αυτά τα παιδιά και κάθε χρόνο στο μνημόσυνο είναι όλοι εκεί για να τιμήσουν τις 21 ψυχές που «έφυγαν» τόσο άδικα από τη ζωή.

 

Στη συνέχεια έχουμε την περίοδο Κοσκωτά και μετά την περίοδο Σαλιαρέλη με τον Ολυμπιακό να διανύει τα περιβόητα όπως χαρακτηρίστηκαν «πέτρινα χρόνια». Παρ’ όλα αυτά ο Ολυμπιακός και σε αυτά τα λεγόμενα «πέτρινα χρόνια», κατέκτησε δύο κύπελλα, το 1990 και 1992, ενώ πήρε και το Σούπερ Καπ την ίδια χρονιά Επίσης το 1993 έφτασε μέχρι και τα προημιτελικά του Κυπέλλου Κυπελλούχων, αποκλείοντας τη Μονακό.

 

ena

 

Η «εποχή» Σωκράτη Κόκκκαλη

 

Τις τύχες της ομάδας του Πειραιά ανέλαβε στη συνέχεια ο επιχειρηματίας Σωκράτης Κόκκαλης που έφερε… άλλον αέρα στην ομάδα την αναδιοργάνωσε εκ βάθρων και σε όλα τα επίπεδα. Ο Σωκράτης Κόκκαλης που αρχικά αποπλήρωσε τα χρέη ήταν από την αρχή αποφασισμένος να πετύχει και μέσα σε λίγα χρόνια δημιούργησε έναν Ολυμπιακό που μεγαλούργησε. Οι «ερυθρόλευκοι» από τη σεζόν 1996-97 μέχρι και το 2003 κατέκτησαν σερί 7 πρωταθλήματα ενώ το 1999 η ομάδα έφτασε μέχρι και τους «8» του ChampionsLeague.Ο Σωκράτης Κόκκαλης παρέμεινε στο τιμόνι του Ολυμπιακού μέχρι και το καλοκαίρι του 2010, όπου συνολικά πανηγύρισε με την ομάδα 12 πρωταθλήματα και 5 κύπελλα.

 

Η έλευση Μαρινάκη στο λιμάνι

 

Το καλοκαίρι του 2010 η «ερυθρόλευκη» ΠΑΕ άλλαξε χέρια καθώς ο επιχειρηματίας Βαγγέλης Μαρινάκης ανέλαβε τις τύχες του συλλόγου. Με το… καλημέρα ο Μαρινάκης έδωσε το δικό του στίγμα για το πώς ονειρεύεται την ομάδα και από την πρώτη του κιόλας χρονιά στον προεδρικό «θώκο», ο Ολυμπιακός επέστρεψε στην κορυφή του πρωταθλήματος. Από τη σεζόν 2010-2011 μετράει ήδη 7 σερί πρωταθλήματα, έχει κατακτήσει και τα κύπελλα τις χρονιές (2012-2013-2015).

 

Οι «ερυθρόλευκοι» εκτός από τα 44 πρωταθλήματα μεττράνε και συνολικά 17 νταμπλ. Αυτά έχουν κατακτηθεί τιςς χρονιές (1947- 1951-1954- 1957- 1958- 1959- 1973- 1975- 1981- 1999- 2005-2006-2008-2009- 2012-2013-2015).

 

ΚΩΣΤΑΣ ΠΕΛΕΚΑΝΟΣ

 

 

Προσθήκη νέου σχολίου

Plain text

  • Δεν επιτρέπονται ετικέτες HTML.
  • Αυτόματες αλλαγές γραμμών και παραγράφων.
  • Οι διευθύνσεις ιστοσελίδων και οι διευθύνσεις email μετετρέπονται σε συνδέσμους αυτόματα.