Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
axtsioglou

Ο υπολογισμός των νέων συντάξεων

Επιτέλους μετά από εννιά μήνες ξεμπλοκάρει η έκδοση των νέων συντάξεων.

 

Επί εννέα μήνες είχε μπλοκαριστεί η έκδοση των νέων συντάξεων, καθώς ο υπολογισμός τους «σκόνταφτε» σε έναν αλγόριθμο, ο οποίος σύμφωνα με το επιστημονικό δυναμικό της  ΕΛΣΤΑΤ, δεν υπάρχει.

 

Μετά το θόρυβο που προκλήθηκε με την ΕΛΣΤΑΤ να επιρρίπτει ευθύνες στο υπουργείο Εργασίας, υποστηρίζοντας ότι είχε προειδοποιήσει για το πρόβλημα, η υπουργός Εφη Αχτσιόγλου κατέθεσε χθες (8/3) το βράδυ τροπολογία στη Βουλή με την οποία προβλέπεται η αντικατάσταση του «ανύπαρκτου» μαθηματικού τύπου.

 

Με την ίδια τροπολογία, αυξάνονται οι εισφορές υπέρ του εφάπαξ για δεκάδες χιλιάδες παλαιούς ασφαλισμένους στον ιδιωτικό τομέα και τους Δήμους και μάλιστα αναδρομικά από 1/1/2017, καθώς εξισώνονται παλαιοί και νέοι ασφαλισμένοι με ενιαίο ασφάλιστρο 4%.

 

Ειδικότερα, όπως ορίζει η τροπολογία για τον υπολογισμό του ανταποδοτικού μέρους των συντάξεων προβλέπεται ότι η αναπροσαρμογή των συντάξιμων αποδοχών για το διάστημα έως και το 2020, διενεργείται με τη μεταβολή του μέσου ετήσιου γενικού δείκτη τιμών καταναλωτή της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής. Η αναπροσαρμογή των συντάξιμων αποδοχών για το διάστημα από το 2021 και εφεξής, διενεργείται με βάση το δείκτη μεταβολής μισθών, που υπολογίζεται από την ΕΛΣΤΑΤ.

 

Ουσιαστικά το υπουργείο Εργασίας προσπαθεί να κερδίσει χρόνο  και να ξεμπλοκάρει την απονομή των συντάξεων έως ότου η ΕΛΣΤΑΤ βρει μελετώντας τα συστήματα των άλλων ευρωπαϊκών  χωρών τη μεθοδολογία για την κατάρτιση του συντελεστή μεταβολής μισθών.

 

Με τον ίδιο τρόπο (δείκτης τιμών καταναλωτή και στη συνέχεια δείκτης μεταβολής μισθών) θα υπολογίζεται το ποσό της καταβλητέας εισφοράς για την αναγνώριση πλασματικών χρόνων των υπαλλήλων του Δημοσίου και του ιδιωτικού τομέα, η εισφορά προαιρετικής ασφάλισης σε περίπτωση υπαλλήλων του ιδιωτικού και του δημοσίου τομέα, η εφάπαξ παροχή καθώς και η εισφορά των αυτοαπασχολούμενων κάτω της πενταετίας, η οποία αποτελεί ασφαλιστική οφειλή, σύμφωνα με τα οριζόμενα στην παρ. 2 του άρθρου 39.

 

Η εξίσωση της εισφοράς υπέρ εφάπαξ, σύμφωνα με τους ειδικούς της ασφάλισης  επηρεάζει περίπου 250.000 – 300.000 παλαιούς ασφαλισμένους οι οποίοι θα δουν τις εισφορές που πρέπει να καταβάλουν ακόμα και να πενταπλασιάζονται.

 

Η τροπολογία εξισώνει παλαιούς και νέους ασφαλισμένους (μετά την 1/1/1993) και προβλέπει πως από 1/1/2017 όλοι παλαιοί και νέοι ασφαλισμένοι θα πληρώνουν ενιαίο ασφάλιστρο 4% επί του μισθού ή των αποδοχών τους, καταργώντας τα διαφορετικά καθεστώτα που ίσχυαν σε κάθε κλάδο.

 

Σύμφωνα με το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, η συγκεκριμένη ρύθμιση αναμένεται να αποφέρει αύξηση των δημόσιων εσόδων κατά 12,5 εκατ. ευρώ.

 

Επίσης με την ίδια τροπολογία παρατείνεται μέχρι τις 28.2.2018, η  παροχή ιατροφαρμακευτικής κάλυψης των πολιτών που υποαπασχολούνται.

 

 

Προσθήκη νέου σχολίου

Plain text

  • Δεν επιτρέπονται ετικέτες HTML.
  • Αυτόματες αλλαγές γραμμών και παραγράφων.
  • Οι διευθύνσεις ιστοσελίδων και οι διευθύνσεις email μετετρέπονται σε συνδέσμους αυτόματα.