Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
ghouls and ghostsole

Ghouls and Ghosts retro review (1988) : Ιππότες και κότες !

Στα τέλη  του 1988 η αγαπημένη μας Capcom κυκλοφόρησε για τα ουφάδικα τη συνέχεια του Ghosts and Goblins, ενός  παιχνιδιού πλατφόρμας και δράσης που είχε ενθουσιάσει το gaming κοινό 2 χρόνια πριν, στις χαμηλές 8μπιτες ταχύτητες και αποχρώσεις του ΝΕS. Ήταν πλέον η σειρά για μια ολοκληρωμένη αρτιστικά και με βελτιωμένο gameplay 16μπιτη έκδοση , η οποία ήταν φυσικά κατά πολύ ανώτερη από τον πρόγονό της. 

 

Η Sega σε μια προνοητική κίνηση φρόντισε να εντάξει το Ghouls and Ghosts στα παιχνίδια της νέας της κονσόλας Mega Drive (1989) , η οποία ήταν σχεδόν εφάμιλλη με το αντίστοιχο των arcade μηχανημάτων. Η διαφορά στην έκδοση για τη κονσόλα της Sega είναι ότι το επίπεδο δυσκολίας ήταν ρυθμιζόμενο με αποτέλεσμα να γλιτώσουν πολλά χειριστήρια από το πέταγμα στο τοίχο και το σπάσιμο.

 

mega drive κουτί

 

 

 Η υπόθεση του παιχνιδιού βρίσκεται στο σωστό δρόμο μιας περιπέτειας που σέβεται τον εαυτό της. Ιππότες έχουν ξεχυθεί στη στοιχειωμένη Βρετανική ύπαιθρο προς αναζήτηση του ιερού κειμηλίου της Χριστιανοσύνης, του Αγίου Δισκοπότηρου.  Όσο αυτοί λείπουν ,  διαόλια και  σατανικά στοιχεία βρίσκουν ευκαιρία να ρημάξουν τα κάστρα και να διώξουν τους ανθρώπους από τα μέρη που ζουν. Ένα από τα θύματα των σατανάδων είναι και η αγαπημένη σου πριγκήπισσα Πριν Πριν με την οποία αν αφήσεις τα πράγματα όπως έχουν δεν θα υπάρχει Μετά Μετά.

 

Ο μόνος που μπορεί να τους αντισταθεί και να βάλει ένα τέλος σε όλο αυτό το κακό, είσαι εσύ, ο Σερ Άρθουρ, ένας ιππότης που το λέει η ψυχή του. Θα πρέπει να αντιμετωπίσεις ορδές ζόμπι, περίεργων κακών πλασμάτων, σατανικών μάγων και γιγάντια τέρατα στο τέλος κάθε επιπέδου. Κάποια χρήσιμα όπλα , όπως είναι η σούπερ ντούπερ χρυσή πανοπλία θα σε βοηθήσουν να εξολοθρεύσεις όλους τους πολυάριθμους κακούς. Τα μπόνους αυτά  μπορείς να βρείς σε μεγάλα σεντούκια που ξεθάβονται από το έδαφος εκεί που δεν το περιμένεις.

 

ghouls and ghostsmegadribe

 

 To χιούμορ είναι διάχυτο σε όλες τις εκφάνσεις του παιχνιδιού. Ξεκινάς ως πανίσχυρος ιππότης με πανοπλία, αλλά με μια στραβή κίνηση μπορεί να βρεθείς με τα σώβρακα κάτω . Οι δυνάμεις σου εξαφανίζονται και πλέον καταλήγεις να τρέμεις τη παραμικρή βολή η οποία μπορεί να σε σκοτώσει. Επίσης κάποιοι μάγοι μπορούν να σου κάνουν τη ζωή δύσκολη αφού εκτοξεύουν εναντίον σου ξόρκια που μπορούν να σε μετατρέψουν σε πουλερικό ή γεράκο με αποτέλεσμα να τρέχεις να κρυφτείς μέχρι να περάσει η επήρεια από τα ξόρκια.

 

ghouls and ghostsoeleklk

 

Αναλόγως πως παίζεις δηλαδή ή θα χορτάσεις ιππότες ή θα σου σπάσουν τα νεύρα οι κότες. Έχεις τη δυνατότητα να σκύβεις, να πηδάς ακόμα και με διπλό άλμα και να εξακοντίζεις τις βολές σου προς κάθε κατεύθυνση. Γενικά το παιχνίδι είναι ισορροπημένο σε δυσκολία και ύφος, ενώ κάποια σημεία μέσα στις πίστες σώζουν τη κατάσταση, αφού δεν είσαι υποχρεωμένος να ξεκινάς από την αρχή.

 

Oι ήχοι και οι μελωδίες είναι πιασάρικοι και σου μένουν χωρίς να σου σπάνε τα νεύρα. Φυσικά δεν πρόκειται για κάτι το συγκλονιστικό . Πιο πολύ κλέβουν τη παράσταση τα γραφικά του παιχνιδιού με την εξαιρετική καρτουνίστικη σχεδίαση των χαρακτήρων, των τοπίων και των επιβλητικών τελικών κακών κάθε πίστας στις έξι συνολικά που υπάρχουν .

 

ghoulsoleee

 

To 1991 η Capcom κυκλοφόρησε μια βελτιωμένη τρίτη συνέχεια  για το Super Nes, το Super Ghouls and Ghosts, ένα ακόμα πιο εντυπωσιακό τίτλο σε γραφικά, διάρκεια και βάθος gameplay, το οποίο και εκμεταλλευόταν τις δυνατότητες της νέας τότε κονσόλας της Nintendo. Οι κριτικές ήταν ακόμη καλύτερες, αν και το επίπεδο δυσκολίας του το κατέτασσαν ως ένα από τα πιο δύσκολα παιχνίδια της εποχής. Λίγοι παίκτες  τα κατάφερναν να αντικρύσουν  τους τίτλους τέλους . Η έκδοση που εξετάζουμε για arcades/sega είναι σίγουρα πιο ισορροπημένη, αν και λιγότερο εντυπωσιακή...

 

 

superghoulsolee

 

Συνολικά μπορούμε να πούμε ότι το Ghouls and Ghosts είναι ένας από τους πιο αξέχαστους retro τίτλους , ο οποίος παίζεται ευχάριστα , ακόμα και σήμερα, αγγίζοντας τις πιο ευαίσθητες gaming χορδές μας.

 

 

Bαθμολογία:  8/10 πούπουλα

 

πούπουλα βαθμολογίααα

 

 

Προσθήκη νέου σχολίου

Plain text

  • Δεν επιτρέπονται ετικέτες HTML.
  • Αυτόματες αλλαγές γραμμών και παραγράφων.
  • Οι διευθύνσεις ιστοσελίδων και οι διευθύνσεις email μετετρέπονται σε συνδέσμους αυτόματα.