Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
τηλεόραση τσέπης

Ο θρίαμβος του εμποράκου!

Βρισκόμαστε πριν από 20 χρόνια σε μια εποχή υπερκαταναλωτισμού, δίψας του κόσμου για νέα προϊόντα και ειδικότερα για όσα έχουν να κάνουν με τη τεχνολογία. Οι  εφημερίδες Πανελλήνιας κυκλοφορίας πουλάνε πολλές χιλιάδες φύλλα, αφού το ίντερνετ βρίσκεται ακόμα στα πρώτα του βήματα , χωρίς να έχει εξαπλωθεί στα νοικοκυριά.

 

Προκειμένου να αυξήσουν τη κυκλοφορία τους κάνουν προσφορές και δίνουν διάφορα προϊόντα εντελώς δωρεάν ή σε μειωμένη τιμή , εφόσον συλλέξεις έναν προκαθορισμένο αριθμό κουπονιών, αγοράζοντας δηλαδή συνεχόμενα την εφημερίδα για 20, 30, 40 ημέρες αναλόγως τη προσφορά.

 

Η τηλεόραση τσέπης

 

Έφηβος και εγώ τότε, έπεσε το μάτι μου πάνω στη προσφορά για μια τηλεόραση τσέπης εντελώς δωρεάν. Μου χρειάζοταν στη καθημερινότητά μου οπότε αναγκάστηκα να αγοράζω τη πολιτική εφημερίδα καθημερινά. Κάθε αναθεματισμένη μέρα διάβαζα τα αθλητικά στις πίσω σελίδες, έβλεπα το πρόγραμμα της τηλεόρασης, ένα γρήγορο βλέφαρο στη ξεβράκωτη ξανθιά στη "πικάντικη" στήλη και την έκανα γρήγορη πάσα στον πατέρα μου για να τη διαβάσει.

 

Εκείνη την εποχή, οι ελιές του Σημίτη και τα λογιστικά του κόλπα να  μας βάλει στο Ευρώ και να οδηγήσει την Ελληνική οικονομία σε καταστροφή δεν είχαν απήχηση στη νέα γενιά. Με τα αθλητικά δρώμενα ασχολιόμασταν όλη τη μέρα και με γκόμενες. Όχι πως έχει άλλαξει κάτι από τότε.

 

Το πρόβλημα με τον αντάπτορα

 

Τέλος πάντων, πήγα και παρέλαβα τη τηλεόραση μαζί με τον αδερφό μου από τα γραφεία της εφημερίδας και την έβαλα σε λειτουργία. Όλα καλά, μόνο που υπήρχε ένα βασικό πρόβλημα. Δεν δινόταν μαζί με κάποιο αντάπτορα για φόρτιση, ενώ κατανάλωνε τις αλκαλικές μπαταρίες σαν τρελή. Σε λίγες ώρες έπρεπε να αλλάζεις μπαταρίες με ασύμφορο κόστος.

 

δρεομος νεα ιωνια

 

Εκείνη την εποχή δεν ήταν διαδεδομένες ακόμα οι επαναφορτιζόμενες , δεν πρέπει να υπήρχαν καν στην αγορά. Για να μην τα πολυλογώ,η σκέψη ήταν μία και προφανής, να βρώ κάποιον αντάπτορα ρεύματος και ευκολότερη λύση στο πρόβλημά μου δεν υπήρχε από τη κοντινή Νέα Ιωνία, περιοχή της Αθήνας γνωστή  για τη σημαντική της αγορά με τα πολλά καταστήματα.

 

Ο "ΓΕΡΜΑΝΟΣ"

 

Φτάνουμε στη Νέα Ιωνία με τον μπράδερ  και γυρνάμε σαν τις άδικες κατάρες. Είπαμε εκείνη την εποχή δεν υπήρχε google, skroutz και ηλεκτρονικά ψαχτήρια για να ξέρεις που θα αγοράσεις αυτό που ήθελες ακριβώς στη καλύτερη τιμή. Αφού πήραμε δύο αρνητικές απαντήσεις στα 2 πρώτα καταστήματα που μπήκαμε, μπαίνουμε σε ένα τρίτο σε μια πάροδο της Λεωφόρου Ηρακλείου , ενώ παράλληλα μπανίσαμε από μακριά και ένα κατάστημα ΓΕΡΜΑΝΟΣ.

 

Λέμε μεταξύ μας ότι ,εάν δεν υπάρχει και σ αυτό το μαγαζί ο αντάπτορας, στον ΓΕΡΜΑΝΟ θα το βρούμε οπωσδήποτε.  Τελικά ο κλασσικός 50αρης Έλληνας μικροεπιχειρηματίας διέθετε έναν αντάπτορα συμβατό με τη τηλεόραση τσέπης μας. Όμως κάτι το λίγο πιο μεγάλο μέγεθός του από τα συνηθισμένα και κάπως η απληστία μας μήπως πετύχουμε κάποια καλύτερη τιμή, μας ώθησαν να τον αφήσουμε στην αναμονή για να ψαχτούμε και αλλού.

 

Η μεγάλη νίκη του εμποράκου

 

Τελικά καταλήξαμε στο κατάστημα "Γερμανός" που είχαμε σταμπάρει πιο πριν από μακριά. Εκείνη την εποχή ο "Γερμανός" ήταν το πιο γνωστό δίκτυο πώλησης μπαταριών και συναφών προϊόντων στην Ελλάδα. Δεν είχε όμως αναπτυχθεί τότε τόσο πολύ στο σημερινό επιτυχημένο δίκτυο καταστημάτων. Οι άνθρωποι του πάντα πρόθυμοι να εξυπηρετήσουν , αλλά δεν είχανε αντίστοιχο συμβατό προϊόν. Επομένως η αγορά στο τρίτο μικρομάγαζο ήταν μονόδρομος πλέον. Ξαναεπιστρέψαμε στο μαγαζί και απευθύνομαι με αποφασιστικότητα στον μεσήλικα κύριο :

 

- Τελικά θα αγοράσουμε τον αντάπτορα σας, αγαπητέ κύριε. Ρωτήσαμε και στον Γερμανό , αλλά δεν είχε να μας δώσει κάτι.

Με το που άκουσε αυτά τα λόγια μια απόκοσμη λάμψη κυρίεψε το πρόσωπο του και ένα χαμόγελο, γλυκό σαν κέικ τριαντάφυλλο άστραψε κάτω από το χρυσό του δόντι περικυκλώνοντας τα γκρίζα κατσαρά του μαλλιά.

 

- To ήξερα ότι θα πηγαίνατε εκεί και θα γυρίζατε πίσω !!!  Ti να έχει μωρέ ο σαχλαμάρας ; 

 

Έτσι μας απάντησε γεμάτος ευτυχία παίρνοντας δύναμη από τη μικρή-μικρή  νίκη της καθημερινότητας ενός μικρού εναντίον κάποιου μεγάλου , ενός νάνου απέναντι σε ένα γίγαντα , του Δαβίδ μπροστά στον Γολιάθ.

 

Τελικά αγοράσαμε τον αντάπτορα ρεύματος και μείναμε και πολύ ευχαριστημένοι από το προϊόν. Να προτιμάτε και να αγοράζετε από τα μικρά καταστήματα στη γειτονιά σας όσο και όποτε μπορείτε. Μην τα περιφρονείτε για χάρη μιας μεγάλης αλυσίδας. Ο καθημερινός αγώνας του μικρού επιχειρηματία για την επιβίωση και η προσωπική του ικανοποίηση όταν καταφέρνει κάτι, δεν αποτιμάται με όλο το χρυσάφι του κόσμου....

 

Επαναφορτιζόμενες μπαταρίες υπήρχαν πολύ παλαιότερα και πρέπει εκείνη την εποχή που αναφέρεστε στην τηλεόραση τσέπης να είχε διαθέσιμες και ο Γερμανός και φορτιστή μπαταριών. Ήταν λίγο τσιμπημένος ο Γερμανός στις τιμές. Υπήρχε και η επιλογή των καταστημάτων τύπου Ράδιο Κατουμάς κτλ.

Έχεις δίκιο, την εποχή που κυκλοφόρησε η τηλεόραση τσέπης ο Γερμανός είχε επαναφορτιζόμενες και φορτιστή. Η τηλεόραση τσέπης χρησιμοποιούσε 4 μπαταρίες ΑΑ και έπαιζε με τις μπαταρίες τέσσερις ώρες συνεχόμενες. Οπότε, επειδή είχα κ εγώ, αναγκαζόσουν να περιμένεις αρκετές ώρες φόρτισης για μόνο τέσσερις ώρες λειτουργίας. Άσε που έπρεπε να έχεις προβλέψει και να έχεις έγκαιρα φορτισμένες τις μπαταρίες για να παρακολουθήσεις κάποιο πρόγραμμα.

Προσθήκη νέου σχολίου

Plain text

  • Δεν επιτρέπονται ετικέτες HTML.
  • Αυτόματες αλλαγές γραμμών και παραγράφων.
  • Οι διευθύνσεις ιστοσελίδων και οι διευθύνσεις email μετετρέπονται σε συνδέσμους αυτόματα.