Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
games_ban
μαφια3

MAFIA 3 : REVIEW (PS4)

MAFIA III Βλέπεις το τρέιλερ που σου υπόσχεται τόσα πολλά. Σου υπόσχεται ένα παιχνίδι open world με τα χαρακτηριστικά του Grand Theft Auto, αλλά σε ένα πολύ πιο ενδιαφέρον περιβάλλον εποχής. Σε μια Αμερική που αλλάζει στα τέλη της δεκαετίας του 60 , ο πόλεμος του Bιετνάμ μαίνεται και το κίνημα για τα πολιτικά δικαιώματα των Αφροαμερικανών ενισχύεται, όλα είναι ρευστά και οι συγκρούσεις, σκληρές και αδιάκοπες.

 

mafia3cutscene

 

Το παιχνίδι μας εισάγει σε μια φανταστική πόλη του Αμερικανικού Νότου γαλλικής προέλευσης, το Νέο Μπορντό (πως λέμε Νέα Ορλεάνη). Ο ήρωας μας είναι Αφροαμερικανός βετεράνος του Βιετνάμ, επιστρέφει στη γενέτειρά του και προσπαθεί να επανενταχθεί στη κοινωνία αντιμετωπίζοντας τρομερές δυσκολίες, όπως άλλωστε οι περισσότεροι παλιοί συμπολεμιστές του. Εκεί έρχεται σε επαφή με τις συμμορίες των αφροαμερικανών, την Ιταλική Μαφία και τους Ιρλανδούς γκάνγκστερ αργότερα στο παιχνίδι.

 

Η αφήγηση του ακολουθεί την τακτική του in media res (από τη μέση της υπόθεσης) . Ξεκινάει ξαφνικά δηλαδή από μια ληστεία σε ένα θησαυροφυλάκιο Τράπεζας, κάνει μια αναδρομή στα συμβάντα που προηγήθησαν και επιστρέφει στην ιστορία εκεί που την αφήσαμε. Μια πολύ ωραία πρωτοτυπία στην Ιστορία είναι ότι αφηγούνται οι ίδιοι πρωταγωνιστές την ιστορία πολλά χρόνια αργότερα, σαν να παρακολουθούμε ένα ντοκυμαντέρ για το χρονικό της Μαφίας!

 

mafia3combat

 

Το παιχνίδι έχει ενδιαφέροντες χαρακτήρες , έχει έντονη βία, άφθονο πιστολίδι , βρισιές, ρατσιστικές εκφράσεις και γενικά αποδίδει πειστικά το κλίμα μιας ταραγμένης εποχής στον Αμερικάνικο Νότο, όπου οι φυλετικές συγκρούσεις ήταν μια καθημερινή πραγματικότητα. Τι θα μπορούσε να πάει στραβά; Πολλά!

 

Τα γραφικά είναι μέτρια , κάποιες συνοικίες της Πόλης δείχνουν προχειροφτιαγμένες , το dropping distance πέφτει όταν οδηγείς, εμφανίζεται στο βάθος θολούρα και ομίχλη. Κάποια μέρη του παιχνιδιού , πχ το κυνηγητό εν μέσω ενός πολύχρωμου και φανταχτερού καρναβαλιού ξεχωρίζουν οπτικά , ενώ κάποια άλλα σου δίνουν την εντύπωση ότι παίζεις τίτλο του Ps3. Τα πρόσωπα στις cut scenes αποδίδονται με κάθε λεπτομέρεια, αλλά όταν οι χαρακτήρες μιλάνε παρατηρείς πολλές φορές ότι κουνάνε το στόμα τους, χωρίς να παίρνουν γκριμάτσες έκφρασης στο άνω μέρος του προσώπου όπως βλέπουμε σε αντίστοιχους τίτλους της εποχής μας. Γενικά το παιχνίδι οπτικά σου δίνει την αίσθηση του ανολοκλήρωτου, ότι θα ήθελε περισσότερο καιρό να αναπτυχθεί και η εταιρία ανάπτυξης Hangar 13 βιάστηκε κάπως να το ρίξει στην αγορά.

 

mafia3sce

 

H μουσική , οι ομιλίες και τα ηχητικά εφέ είναι πολύ πειστικά και σου δίνουν την αίσθηση ότι παρακολουθείς χολυγουντιανή παραγωγή. Γενικά στον ηχητικό τομέα θα λέγαμε ότι το Μafia III αγγίζει το άριστα.

 

Το gameplay είναι αρκετά βαρετό. Οι μηχανικές του στην οδήγηση, στο τρέξιμο, στους πυροβολισμούς, στην κάλυψη και στη μάχη σώμα με σώμα δεν μας προσφέρουν κάτι καινούριο , ούτε αποδίδονται με τον καλύτερο τρόπο. Τα ίδια πράγματα τα έχουμε δει πολύ καλύτερα από άλλα παιχνίδια περασμένων ετών. Προσωπικά μου θύμισε ένα παιχνίδι από το μακρινό παρελθόν, δεν ξέρω πόσοι από εσάς το έχετε παίξει, το headhunter του dreamcast.

 

mafiagameplay

 

Η βασική ιστορία και οι αποστολές της κρατάνε αυξημένο το ενδιαφέρον, ενώ οι ενδιάμεσες side missions είναι βαρετές και θα τις παίξετε μόνο και μόνο για να προχωρήσετε στη βασική ιστορία. Μας άρεσε ιδιαίτερα ο τρόπος που εμφανίζονται τα διαδραστικά κουμπιά , π.χ το square button (ps4) για να ανοίξεις τη πόρτα του αυτοκινήτου και ο τρόπος που εμφανίζονται οι κατευθύνσεις , ως διαδραστικές οδηγίες για να σε βοηθήσουν να φτάσεις στον προορισμό όταν οδηγείς.

 

Το παιχνίδι είναι ρυθμιζόμενης δυσκολίας, έχει διάρκεια άνω των 30 ωρών καθαρόαιμου gameplay ,δηλαδή μαζί με τα cutscenes και τις επαναλήψεις θα σας απασχολήσει για εβδομάδες. Συμπερασματικά μιλάμε για ένα μέτριο αποτέλεσμα που δεν θα σας ενθουσιάσει,αλλά ούτε και θα σας απογοητεύσει. Προτείνουμε να το ενοικιάσετε πρώτα για να το δοκιμάσετε πριν προχωρήσετε στην αγορά του.

 

sevenspots

 

Βαθμολογία: 6/10 πούπουλα

 

poypooula6

 

Υ.Γ. Ευχαριστώ τον Βασίλη Β. και τα Seven Spots για την ευγενική τους παραχώρηση  του παιχνιδιού για τις ανάγκες αυτού του review.

 

harry-gamer

 

 

Προσθήκη νέου σχολίου

Plain text

  • Δεν επιτρέπονται ετικέτες HTML.
  • Αυτόματες αλλαγές γραμμών και παραγράφων.
  • Οι διευθύνσεις ιστοσελίδων και οι διευθύνσεις email μετετρέπονται σε συνδέσμους αυτόματα.