Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
bet_ban
OLD TIME DOGS

Η ιστορία των κυνοδρομιών

Οι κυνοδρομίες ξεκίνησαν πειραματικά ως άθλημα το 1876 στο Χέντον της Αγγλίας,όταν οι Άγγλοι έβαλαν για πρώτη φορά τα σκυλιά της ράτσας Greyhound να τρέξουν σε κλειστή κούρσα.Αυτή είχε ευθεία μορφή και όχι την στρογγυλή που βλέπουμε σήμερα.

 

Το σπορ συνεχίστηκε πειραματικά και αποσπασματικά έως το 1912, συναντώντας όμως πολλές αντιδράσεις από το φιλοθεάμον κοινό,παρότι ήταν ιδιαίτερα συναρπαστικό.Ο λόγος που απέτρεπε το κοινό να παρακολουθήσει μαζικά το σπορ ήταν ότι ο «λαγός» τον οποίον κυνηγούσαν τα σκυλιά ήταν πραγματικός λαγός!!!

 

Το αποτέλεσμα φυσικά μετά από κάθε κούρσα, ήταν o λαγός να βρίσκει αποτρόπαιο τέλος ,πράγμα που ξεσήκωνε τους φιλόζωους της εποχής και απέτρεπε τη «mainstream» εξέλιξη των κυνοδρομιών.

 

Η επάνασταση στο άθλημα ήρθε το 1912 από έναν αμερικανό στην Καλιφόρνια, τον Owen Patrick Smith. Ο Σμιθ ανακάλυψε τον μηχανικό λαγό,δηλαδή μια μηχανική προσομοίωση λαγού ή οποία έκανε τον κύκλο στα οβάλ πλέον κυνοδρόμια και ξεγελούσε με επιτυχία τα greyhound στο να δώσουν τον καλύτερο τους εαυτό για να τον τσακώσουν.

 

Τα γεγονότα που ακολούθησαν ήταν σχεδόν προδιαγεγραμμένα. Το άθλημα γνώρισε απίστευτη ανάπτυξη στο Ηνωμένο Βασίλειο,στις ΗΠΑ (κυρίως Φλόριδα και Καλιφόρνια) και στις κτήσεις του αγγλικού στέμματος  Αυστραλία,Νέα Ζηλανδία και Νότια Αφρική.

dog running

Το 1926 μπροστά σε 1700 θεατές στο κυνοδρόμιο του Belle Vue , 7 σκύλοι πήρανε μέρος στη στρογγυλή κούρσα προσπαθώντας να πιάσουν έναν ηλεκτρικό τεχνητό λαγό. Ήταν ο πρώτος αγώνας στη Μεγάλη Βρετανία με τη σύγχρονη μορφή που παρακολουθούμε έως και σήμερα.

 

Στην Αγγλία μάλιστα στη χρυσή εποχή του μεσοπολέμου ,έφτασε να διεξάγεται σε 40 κυνοδρόμια,ενώ στα πρώτα χρόνια αμέσως μετά τον β΄Παγκόσμιο Πόλεμο έφτασε να είναι από τα πρώτα αθλήματα  σε δημοφιλία.Την πρώτη χρονιά μετά τον πόλεμο, το 1946, κοπήκαν 34 εκατομμύρια εισιτήρια!

 

Με τη πάροδο την δεκαετιών το άθλημα έχασε δύναμη από τη δημοφιλία του , μπήκε στο στόχαστρο φιλοζωικών οργανώσεων για θέματα όπως η φροντίδα των σκύλων και η περίθαλψη τους,χάνοντας ένα μέρος του πολυπληθές κοινού του.

 

Στις μέρες μας οι αγγλικές κυνοδρομίες διεξάγονται σε 26 κυνοδρόμια εγγεγραμμένα στην Αγγλική Ομοσπονδία,μπορεί να μην έχουν τη λάμψη του παρελθόντος,αλλά διατηρούν ακόμα το δικό τους φανατικό κοινό και προσφέρουν παρόμοιες συγκινήσεις στους θεατές και στους στοιχηματικούς παίκτες.

 

Προσθήκη νέου σχολίου

Plain text

  • Δεν επιτρέπονται ετικέτες HTML.
  • Αυτόματες αλλαγές γραμμών και παραγράφων.
  • Οι διευθύνσεις ιστοσελίδων και οι διευθύνσεις email μετετρέπονται σε συνδέσμους αυτόματα.