Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
tsak

Μάιο... βλέπουν συμφωνία

Δύσκολα θα υπάρξει τεχνική συμφωνία (staff level agreement) έως το Eurogroup της 20ής Μαρτίου, ανάμεσα στην ελληνική πλευρά και την Τρόικα.

 

Επί της ουσίας, όλοι οι εμπλεκόμενοι στρέφουν από τώρα το βλέμμα τους στο επόμενο Eurogroup, αυτό της 7ης Απριλίου, ενώ οι αποφάσεις για το ελληνικό χρέος μετατίθενται πλέον για Μάιο.

 

Έως τώρα, έπειτα από εννέα μήνες διαπραγματεύσεων, συμφωνία θεωρείται πως υπάρχει μόνο επί του νομοσχεδίου για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό. Ο συμβιβασμός που επετεύχθη στο θέμα αυτό προβλέπει ότι θα ρυθμίζονται και χρέη επιχειρήσεων από 20.000 ευρώ -με αυτοματοποιημένο τρόπο, μάλιστα, αν δεν ξεπερνούν τις 50.000- και θα προβλέπεται άμεσο ή έμμεσο «κούρεμα» στις οφειλές από ΦΠΑ. Προβλέπεται ο οφειλέτης να μπορεί επιπλέον να ζητά επανυπολογισμό των υπέρογκων προστίμων του παρελθόντος (έως και 300% ή 500% προ του 2011) με τα επιεικέστερα που ισχύουν μετά το 2013.

 

Την Δευτέρα ενδεχομένως να καθοριστεί το δημοσιονομικό κενό του 2018, για να φανεί και αν θα απαιτηθούν πρόσθετα μέτρα πριν το 2019. Για να συμφωνηθεί αυτό, στην κυβέρνηση παρουσίασαν πρόγραμμα περικοπής κρατικών δαπανών και επιδομάτων, που ξεκινά από φέτος.

 

Θετική εξέλιξη θεωρείται όμως πως το ΔΝΤ πείστηκε ότι το πλεόνασμα του 2016 θα φτάσει το 3% του ΑΕΠ (αντί 0,5% του ΑΕΠ του στόχου στο Μνημόνιο) και πως, κατά μεγάλο μέρος, οφείλεται σε μόνιμα μέτρα που θα αποδώσουν και φέτος και του χρόνου αντίστοιχα έσοδα, για να περιοριστούν οι πιέσεις για πρόσθετα μέτρα λιτότητας.

 

Παρ' όλα αυτά, η εκπρόσωπος του ΔΝΤ, Ντέλια Βελκουλέσκου, επιμένει για νέα μέτρα 3,6 δισ. ευρώ από «μια και έξω» περικοπές σε αφορολόγητο και συντάξεις από το 2019.

 

Μεγάλη ανησυχία προκαλεί όμως και στο οικονομικό επιτελείο η κακή πορεία της οικονομίας, όπως καταγράφεται στα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ. Κυβέρνηση και ευρωπαϊκοί θεσμοί διαψεύστηκαν στις αισιόδοξες προβλέψεις τους πως το 2016 θα έκλεινε με ανάπτυξη.

 

 

Προσθήκη νέου σχολίου

Plain text

  • Δεν επιτρέπονται ετικέτες HTML.
  • Αυτόματες αλλαγές γραμμών και παραγράφων.
  • Οι διευθύνσεις ιστοσελίδων και οι διευθύνσεις email μετετρέπονται σε συνδέσμους αυτόματα.